Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Øvre Forsland Kraftverk

Verdens vakreste vannkraftanlegg

Kraftverk som turmål

Øvre Forsland, Leirfjord

2012-2015

Helgelandskraft AS

ARK

Detaljprosjekt

240 m2

1

Totalentreprise

Arkitektonisk beskrivelse

I 2008 startet Helgeland Kraft AS og et rådgiverteam bestående av blant annet SWECO og stein hamre arkitektkontor planleggingen av totalt fem nye vannkraftverk i Leirfjord og i Tosbotn. Øvre Forsland kraftverk ble åpnet i september i 2015, og er det første kraftverket av disse fem som er realisert. Øvre Forsland Kraftverk er et mellomstort vannkraftverk som produserer omkring 30 GWh, noe som tilsvarer forbruket til 1600 husstander pr år. Målsettingen bak Øvre Forsland og de andre fire kraftverkene er at anleggene skal være attraksjoner og naturlige turmål. Anleggene skal også vise frem kraftproduksjon på naturens premisser. Utformingen av byggene er inspirert av naturen og omgivelsene. Ønsket er å være utadvendt og gi noe tilbake til omgivelsene utover selve kraftproduksjonen.

Øvre Forsland Kraftverk er lokalisert på elvebredden i lysningen i utkanten av en granskog. Utformingen av bygget er inspirert av det vertikale og det irregulære i granskogen. Lektene henviser til de vertikale trestammene, greinene og granskjegg som henger fra trærne. De skjeve veggene har åpninger som er varierende og tilfeldige, inspirert av åpninger i en granskog.

Anlegget har både blitt betegnet som Norges vakreste vannkraftanlegg og verdens vakreste vannkraftanlegg. Av internasjonale medier er anlegget beskrevet som "paradoksalt vakkert".


Populært turmål

Foran bygget kan besøkende oppleve produksjonen av vannkraft. Fra broen kan man oppleve vannet strømme ut under bygget. Og gjennom de store åpningene kan man se inn i kraftverket. Belysningen skal være med å iscenesette kraftproduksjonen. Hjertet i kraftstasjonen, generatoren er belyst rød, og lyset glir over mot grønt og blått på veggene, inspirert av lyset i mørketiden i Nord‐Norge.

Mange har allerede besøkt kraftverket og Helgeland Kraft opplever en stor interesse fra skoler, bedrifter og andre for å ta anlegget nærmere i øyesyn. I tilknytning til kraftverket har Helgeland Kraft også etablert et besøksbygg, Øvre Forsland besøksbygg. Hvis kraftverkene kan gjøre det enda mer interessant å dra ut på tur og oppleve den spektakulære naturen vi har på Helgeland, så har vi lykkes.


OSS

Vi hører gjerne fra deg

Send oss en

Bli kontaktet av en