Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Meiriet kultursenter

Ombygg og nybygg

Leknes, Vestvågøy kommune

2011-2017

Vestvågøy kommune

ARK, SØK

5 000 m2

Storgatas storstue for innsikt og utsyn

Tomten er sentralt plassert langs Storgata i Leknes sentrum. Prosjektet er en transformasjon av den gamle Meierigården; et industribygg brukt til meieri og produksjonslokaler. Den eksisterende bygningskroppen på ca. 3400kvm over to plan består av mange ulike bygningsvolumer bygd i ulike etapper. Den er åpnet opp ved å fjerne lettegger og eksisterende kjøle-/ fryserom, og det skapes dermed lyse, luftige rom. Et nybygg på ca. 700kvm BTA er lagt bak original bygningskropp, for å få tilstrekkelig areal til ønskede funksjoner i kultursenteret.

Bygget ligger noe tilbaketrukket fra gaten, og dermed skapes et generøst og sosialt uterom foran det. Dette tydeliggjør hovedinngangen, som med sitt overbygg i kortenstål oppleves både tilgjengelig og imøtekommende. Bygget åpnes her opp med glassfasade over to etasjer, og lys slippes inn i hele bygget. All varetransport og parkering er lagt til baksiden. Kulturbyggets åpne og lyse foajé går over tre plan, og fungerer som sosialt møtested og myldreareal. Den gir adkomst til og knytter sammen alle funksjoner i bygget med lett tilgjengelig trapp- og heisforbindelse.


I nybygget ligger de to salene, som brukes til teater, konferanse, kino og konserter. Storsalen har flatt gulv med teleskopamfi med 350 plasser, og ved å trekke inn amfiet er salen svært fleksibel til alle typer arrangementer. Den lille salen har fast amfi med 60 plasser. Begge salene kan benyttes til kino.


Biblioteket er tydelig knyttet til foajéen gjennom sin møteplass med sittegrupper, café og mulighet for utstillinger. Biblioteket går over to plan, og har i andre etasje romslige arealer med stor takhøyde og gode leseforhold. En stor åpning i fasaden slipper inn rikelig med dagslys og skaper en kobling til gata utenfor og den flotte utsikten til fjellene.

Kulturskolen går over to plan, med kontorer, øvingsrom, dansesal og verksteder. Bakerst i byggets første plan ligger ungdomsklubben - et møtested for ungdom med rom som er fleksible til forskjellig bruk. Det finnes også et romslig og åpent flerbuksrom der det gamle fryseriet har vært. Ut mot gaten finnes tre arealer som brukes til kulturbasert næring, og som bidrar til å gi liv til stedet. Det er lagt stor vekt på glidende overganger og sambruk mellom de ulike funksjonene i kultursenteret.

Orginale fasader er bevart i den gamle delen; betong og stålkledning. Den nye delen er oppført i prefabrikert betong. Noe av det originale, industrielle uttrykket fra meieriet er bevart, i form av blant annet eksponerte betongvegger og spor av gamle fliser og teglstein. Nina Beyer har gjort interiøret i eksisterende bygning.

Hele bygningsmassen er sprinklet for å ivareta brannsikkerhet i kombinasjon med mest mulig åpenhet mellom de ulike funksjonene. Toaletter og garderober utnytter de originale våtromskjernene.


OSS

Vi hører gjerne fra deg

Send oss en

Bli kontaktet av en