Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Enebolig Unstad

Moderne enebolig i en tradisjonell jordbruks- og fiskerlandsby på yttersiden av Lofoten

Enebolig

Unstad

2016 - 2020

Privat

ARK, SØK

Skisseprosjekt, Forprosjekt, Detaljprosjekt, Oppfølging byggetid

280 m2

1

Delentreprise

Det du ser, er ikke hva du tror!

Vinden kan være hard på Unstad, og noen eldre trebygninger her har en gavlvegg av steinmur eller betong, som beskyttelse mot farlige fallvinder. Ideen i dette prosjektet er at garasjen av betong skal fylle denne funksjonen, for å beskytte boligen av tre. Underveis ble dette snudd på hodet, da byggherre valgte å oppføre boligen med vegger av betongfylte isolasjonsblokker, som en del av hans egeninnsats i prosjektet. Garasjen ble bygget som en tradisjonell trekonstruksjon i bindingsverk. Den opprinnelige ideen er fortsatt synlig i fasaden, da betongdelen har fått trekledning, mens garasjen er kledd med grå fibersementplater.


Nye materialer og byggemetoder gir nye muligheter

Noen vil kanskje kalle dette uærlig arkitektur, siden konstruksjon og visuelt uttrykk gir et feilaktig inntrykk av hvordan byggverket henger sammen. Samtidig er dette et eksempel på hvordan nye byggemetoder og materialer gir oss mulighet til å velge mange forskjellige løsninger, basert på økonomi, estetikk og funksjonalitet. Har var det viktig for byggherre å få en solid bolig som ikke rikker seg i stormen, men som har treets mykhet i det visuelle uttrykket.


Arkitektoniske valg

Eneboligen ligger i en gammel jordbruksbygd, der driftsbygninger og våningshus ligger forholdsvis tett, som en liten landsby, med store slåttemarker og beiteområder omkring. Høye fjell omkranser landskapet, som åpner mot nordvest, med midnattssol om sommeren, og nordlys om vinteren, og havet som strekker seg ut til evigheten. Dette stadig skiftende scenarioet har vi forsøkt å hente inn i boligen, med en fasade som løfter seg mot den åpne utsikten, og tar inn maksimalt med lys fra nordvest. Vinduet strekker seg rundt hjørnet mot sørvest, og slipper inn direkte sollys i den tiden av året da solen skinner ned mellom fjellene. Bolig og garasje er bygget som to separate volum, men under et felles tak, som danner skjermede uteområder på to sider. For ytterligere å forlenge "utesesongen", er det planlagt en vinterhage i kroken mellom stue og hovedsoverom. I interiøret er det valgt heltre spiler av ask i alle tak, og eikeparkett i det store oppholdsrommet. Fliser på gulvet i inngangsparti og våtrom. Veggene er i hovedsak malte gipsplater. Bildekunstner og interiørkonsulent Nina Beyer har stått for fargevalget. Interiøret har en varm og harmonisk atmosfære, og noen overraskende og spennende detaljer. Fotograf: Studio Sandra


OSS

Vi hører gjerne fra deg

Send oss en

Bli kontaktet av en