Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Bolig Klevstad

Denne husbankfinansierte eneboligen på Vestvågøy i Lofoten huser en aktiv familie på fem personer.

Enebolig

Vestvågøy, Lofoten

2014 - 2016

Privat

ARK

Skisseprosjekt, Forprosjekt, Detaljprosjekt, Oppfølging byggetid

170 m2

1

Totalentreprise

Husbankfinansiert enebolig

Boligen ligger i en bygd med spredt gårdsbebyggelse, på en skrå tomt som heller mot sørvest. Husbankfinansiering setter krav til tilgjengelighet og energibruk, og gir begrensninger i bruksarealet. Det er biloppstillingsplass og trinnfri adkomst til rullestoltilpasset hovedplan i andre etasje med alle funksjoner: romslig inngangsparti med god lagerplass bak til sammen seks meter garderobeskyvedører, to soverom, bad med plass til vaskemaskin, stue, kjøkken og bod. I boden, som har adkomst fra kjøkkenet, er det plassert fryseboks, ventilasjonsanlegg, sikringsskap og fordelingsskap for gulvvarme. Hovedplanet har et bruksareal på 100 m2.
Underetasjen inneholder to soverom, bad og vaskerom, og et fellesareal som brukes til lek og annen sosial aktivitet. Bruksarealet i underetasjen er på 50 m2. De to etasjene er knyttet sammen av en spiraltrapp, som ligger inntil fasaden, ved et sammenhengende vindusfelt som strekker seg over begge etasjene. Sammen med stor romhøyde i hovedetasjen, gir dette mye lys og volum, som kompenserer for det begrensede gulvarealet. En rasjonell logistikk gir minimalt med dødsoner og trafikkareal. Hele arealet er i bruk.


Uteområdet

Utenfor hovedinngangen er det et overbygget areal. Det skjermer inngangsdøra for nedbør og vind, og er en fin plass å nyte sola, fra tidlig om morgenen til tidlig ettermiddag. En utvendig trapp fører ned til en stor platting utenfor underetasjen. Den ligger rett på bakken, med bygningen som en effektiv skjerm mot den kalde nordavinden. Fra plattingen er det direkte inngang til vaskerommet, som også har en overbygget uteplass, som brukes til lager og utendørs grovkjøkken. Plattingen har også dørforbindelse til fellesarealet i underetasjen, med spiraltrappen opp til stua i hovedetasjen. Boligen er bygget inn i terrenget, slik at uteplassene på begge plan har trinnfri adkomst fra bakken.


Materialbruk

Vegger mot terreng av betongfylte isolasjonsblokker, innvendig påforing med malt platekledning. Øvrige yttervegger, dekker og takkonstruksjon i tre. Halve arealet i hovedetasjen har gulv på grunn. Utvendig kledning i umalt varmebehandlet furu, som varierer i farge i takt med årstider, lysforhold, vær og vind, fra mørk gråbrun til sølvgrå, og nesten helt hvitt i sterkt sollys. Platekledning med maling på alle innervegger, unntatt bad og vaskerom, som har vegger av våtromslaminat. Alle himlinger av hvitlasert gran. Enstavs hvitoljet eikeparkett i stue og kjøkken. Fliselagte gulv i entre, bad og vaskerom. Laminatgulv på soverommene og i boden. Underetasjen har to bærevegger som er murt opp av lettklinker, og har pusset overflate. Gulvet i fellesarealet her har en overflate av stålglattet betong, behandlet med olje. Gulvet har en gråblå tone, som står godt til spiraltrappen i lysoljet ask


Oppvarming

Boligens varmekilde er en luft-til-vann varmepumpe. Det er vannbåren varme i alle gulv. Varmepumpen leverer også varmt tappevann. Boligen bruker svært lite strøm. Det er også installert vedovn med stålpipe, men den er det sjelden behov for å fyre i, annet enn for stemningen.


OSS

Vi hører gjerne fra deg

Send oss en

Bli kontaktet av en