Meieriet kultursenter nominert til Nordnorsk Arkitekturpris

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Prosjektet er en ombygging av den gamle meierigården i Storgata på Leknes. Bygget var tidligere brukt som meieri og produksjonslokaler, og er blitt transformert til til et kultursenter inneholdende blant annet, konsertlokaler, bibliotek, kulturskole, ungdomsklubb og andre sosiale tilbud.

Publisert: 11. desember 2020

Nordnorsk Arkitekturpris

Nord-Norsk Arkitekturpris (NNA) er en ærespris, grunnlagt av Nord-Norges Arkitektforening for å fremme god arkitektur og gode bygningsmiljøer i Nord-Norge. Nord-Norsk Arkitekturpris er blitt utdelt siden 1974 til prosjekter med spesiell referanse til, og med betydning for nordnorsk historie, kultur og miljø. Prisen er tidligere utdelt til blant annet til heksemonumentet i Vardø og turistveg-prosjektet på Andøya.

Historikk

Leknes er bygget opp på handel tilknyttet primærnæringene, og da spesielt landbruk. Meieriet har derfor en sentral plass både i byens historie, og som et pulserende midtpunkt i dagens Leknes. Meieriet ligger vis a vis Lofotsenteret (kjøpesenter) på motsatt side av Storgata, både som kulturell motpol og en medspiller i bylivet. Mange ungdommer som tidligere hang på kjøpesenteret etter skoletid, har nå flyttet over til Meieriet. For oss som fastboende er det vanskelig å tenke tilbake på hvordan livet var før vi fikk Meieriet kultursenter. Meieriet har vært identitetsskapende, og noe Leknes kan være stolt av.

Utvikling av prosjektet

Tomten er sentralt plassert langs Storgata i Leknes sentrum. Prosjektet er en transformasjon av den gamle Meierigården; et industribygg brukt til meieri og produksjonslokaler. Den eksisterende bygningskroppen på ca. 3400kvm over to plan består av mange ulike bygningsvolumer bygd i ulike etapper. Den er åpnet opp ved å fjerne lettegger og eksisterende kjøle-/ fryserom, og det skapes dermed lyse, luftige rom. Et nybygg på ca. 700kvm BTA er lagt bak original bygningskropp, for å få tilstrekkelig areal til ønskede funksjoner i kultursenteret.

I nybygget ligger de to salene, som brukes til teater, konferanse, kino og konserter. Storsalen har flatt gulv med teleskopamfi med 350 plasser, og ved å trekke inn amfiet er salen svært fleksibel til alle typer arrangementer. Den lille salen har fast amfi med 60 plasser. Begge salene kan benyttes til kino.

Se flere bilder og les mer om prosjektet her.

Vinneren - Kaviarfabrikken i Henningsvær

Vinneren av Nordnorsk Arkitekturpris ble den nedlagte Kaviarfabrikken i Henningsvær. Prosjektert for Venke og Rolf Hoff, som kjøpte den gamle kaviarfabrikken på Henningsvær og begynte å sette den i stand i 2007. Prosjektet viser transformasjon av en rå industribygning fra 1950-tallet, til et førsteklasses besøkssted for internasjonal samtidskunst i Lofotens spektakulære omgivelser. Fabrikken var en viktig arbeidsplass for Henningsvær, og prosjektet har tatt hensyn til fabrikkens kulturelle og historiske betydning for tettstedet. Prosjektet viser en praktisk og omtenksom behandling av et gammel industribygg, og har fått internasjonal anerkjennelse.

Vi gratulerer !

Flere nyheter

OSS

Vi hører gjerne fra deg

Send oss en

Bli kontaktet av en